Познатиот битолчанец Милтон Манаки е првиот снимател на филм на Балканот . Тој го нарече „Праље“ и им го покажа на своите сограѓани во 1905 година. Околу шест илјади предмети од неговото наследство наскоро ќе се најдат во музејот Манаки.

Познатата француска забавувачка Сара Бернард во 1916 г. гостуваше во Битола. Таа настапила во логорот на француските војници во близина на градот.

Потомците на познатата битолска убавица од минатиот век, Катерина Налала, љубоморно ја чуваат нејзината спална соба, во истата состојба која таа ја остави. Во собата има и биста на германскиот романтичарски композитор Ричард Вагнер. Битолската убавица имаше многу причини, велат градските познавачи за да се сеќава на Вагнер …

Во Битола почиваат луѓе од различни религии и националности. Во градот има еврејски, германски, француски, влашки, католички, српски, турски, адвентистички и православни гробишта.

Големиот српски комичар Бранислав Нушиќ е првиот почесен граѓанин на Битола, а на 18 април 1921 година, Градската општина го известила писателот за оваа чест. Нушиќ остана тука како дипломат.

По број на автомобили во споредба со бројот на
жители, Битола е на второ место во Југославија, веднаш зад Марибор.

Просечниот личен приход во градот е 710 динари. Граѓаните имаат околу 140 милиони динари во штедни влогови во Битолска банка.

Секоја година од Битола се иселуваат околу две илјади жители, додека секоја година, овој град расте за околу две илјади нови жители.

Весник Политика (1960-70г.)