БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

Битола, која во минатото беше расадник на воздухопловци поради долгогодишното  постоењето на аероклубот „Мирко Тодоровски“, денес остана само со еден падобранец со важечка дозвола. Николче Героски е единствениот ваков кадар во Битола, па и околината, може да се каже сѐ до Скопје каде има и други. Тој е еден од дваесетината падобранци во Македонија, намалениот број се должи на ограничените улови за обуки и слабиот интерес.

„Условите што се пружаат во локалните средини  се ограничени и  затоа отидов под капата на аероклубот во Скопје каде има регистрирана школа за падобранци. И интересот кај луѓето замре, зашто не е присутно падобранството низ дел од градовите. Нашите напори се такви да ги доведеме луѓето на терен за самите да искусат дека тое е еден спорт кој е доста примамлив, специфичен и атрактивен и многу далеку од небезбеден, бидејќи најголемиот страв кај луѓето е токму поради тоа. Но, денес имаме софистицирана опрема која не ја доведува во прашање безбедноста“, вели Героски.

Жанета Здравковска
Повеќе на

БИТОЛА ИМА МАЛКУ ПАДОБРАНЦИ, НО МНОГУ СЕ РОМАНТИЧНИ

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here