Бабам Битола, Битола стари фотографии, Градот на Конзулите и Тера ТВ заедно со вас и фотографиите од Битола во минатото. Како секој понеделник така и овај Ви ги преставуваме битолските знаменитости кои се расеани низ градот заедно со нивниот некогашен изглед кој е овековечен на стара фотографија. На следната фотографија е стоковната куќа „Јавор“ во Битола, која е дел од колективната меморија кај населението од овој град, и е централен сегмент во ланецот на стоковни куќи изградени во Битола и Југославија во почетокот на ХХ век (1975 год.), и припаѓа на модерната архитектура. Се наоѓа во централното градско подрачје, во непосредна близина на старата битолска чаршија на некогашното место од најпознатиот Житни Пазар и е дело на архитектот Станко Буторац (1932).