БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40
Хотел “Босна” на Широк Сокак

Бабам Битола, Битола стари фотографии, Градот на конзулите и Тера ТВ, заедно со вас Ви ја преставуваме Битола како таа изгледала во минатото. Денес на сликата е хотел Босна кој не постои повеќе. Граден од големиот валија Абдул Керим Паша во 19 и почетокот на 20ти век. Во литературата и записите се среќава и како хотел Шар, Шарк и Ориент. Долниот спрат бил кафеана а горниот хотел. Познат бил по својот црвен салон, пердината и килимите. Негови газди биле од некои непознати луѓе од с.Маловишта, до браќата Перо и Ташку Чомо, па Никифор Јефтиќ, Горчу Куртовски и др. Изгоре во пожар далечната 1939 г. Комплетно рушен во 50тите за потребата на големи народни плоштади. Локација на сам Широк Сокак кај кружните клупи пред Домот на Културата.

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here