102. Саат кулата и зградата за јавен долг во 1908 г.
БИТОЛА, ул.Рузвелтова бр.18 тел.075 22 47 22, Нов пазар 075 44 57 40

Бабам Битола, Битола стари фотографии, Градот на Конзулите и Тера ТВ заедно секој понеделник ја разлегуваме архивата од стари фотографии од Битола. На следната слика е дел од некогашниот Пекмез пазар, поточно некогашната Хипотекарна Банка која беше лоцирана кај Саат Кулата. Фотографијата е направена во периодот околу младотурската револуција и во тоа време кулата беше без сегашниот саатен механизам. Означувањето на времето било со отчукувања на ѕвоната кои се наоѓале на врвот од кулата. 

Врати порака

Please enter your comment!
Please enter your name here