Бабам Битола, Битола стари фотографии, Градот на Конзулите и Тера ТВ секој понеделник заедно со вас и фотографиите од Битола во минатото.

На оваа фотографија е претставена негогашната Американска болница во Битола која се наоѓала непосредно до градскиот часовник.

Била една од неколкуте згради во Битола кои не биле мета на страшните и непрекинати гранатирања и останала целосна послем Првата Светска војна.

Болницата била позната по својата беспрекорна голема хигиена надалеку на Балканот и тоа во време кога владеел тифусот,ја викале “Flyeless” без ниту една мува!

За повеќе на следниот линк https://www.babambitola.mk/american-hospital-monastir-bitola/